Friday, November 5, 2010

Berita Baik Untuk Animal Lover!!!

tak tau la ni cerita basi ke apa sebab baru baca semalam dalam paper.tak tau la kalau kalau orang lain dah tau kan .so just to share....

for cat lover sekarang ni ada khidmat MENDAFTAR HAIWAN KESAYANGAN DI PET PASSPORT yang dianjurkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).mereka telah memperkenalkan Pet Passport iaitu pangkalan data untuk daftarkan haiwan peliharaan ke bawah Akta Binatang 1953...seriusly as a pet lover aku tak tau pun ada Akta Binatang.sila baca Akta Binatang yang aku ambik dari google kat bawah.

sistem ni ada 2 komponen penting that is Kad Pengenalan Haiwan dan sistem Pet Passport khusus untuk haiwan kesayangan termasukla kuda.dengan adanya sistem ni kita tak payah risau kalau haiwan kita hilang dan pada masa yang sama kalau ada penyakit yang datang dari haiwan ke diaorang boleh detect dengan cepat.kalau haiwan kena curik ke kita nak argue dengan orang yang jumpa tuh ...yang haiwan tuh haiwan tuh kita punya pun tak ada hal sebab ada proof.

program ni start bulan February lepas kat JPV Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan dah berjaya menarik minat ramai orang untuk buat Pet Passport.pemilik pemilik yang datang awal ni dapat free microcip lagi untuk haiwan dia orang .

sebagai PROMOSI projek ni menawarkan PAKEJ PENDAFTARAN PERCUMA,PEMBERIAN UBAT CACING PERCUMA,FOTOGRAFI PERCUMA dan PROMOSI MIKROCIP beharga RM 25 setiap unit.kempen ni dah pun disebarkan katanya la tapi tak nampak pun kat mana mana.hihi.

lepas ni boleh la haiwan anda membawa kad pengenalan ke mana mana. kemain bergaya lagi !

AKTA BINATANG 1953
The Animals Act 1953 (Act 647) or “Akta Haiwan 1953 (Akta 647)” is an Act to amend and consolidate the laws for preventing the introduction into, and the spreading within, Peninsular Malaysia of diseases of animals; for the control of the movement of animals into, within and from Peninsular Malaysia; for the control of the slaughter of animals; for the prevention of cruelty to animals; for measures pertaining to the general welfare, conservation and improvement of animals in Peninsular Malaysia; and for purposes connected therewith.

4 comments:

 1. Salam Shaf... lama kak e tak berblogging...

  Thanks for the info... kak e pun tak tau akan hal ini, masih ON lagi ke??? Ada tak no tel. pejabat JPV tu? Kalau boleh nak call dululah sebelum pergi...

  Seekor kucing kak e hilang dah lebih 2 minggu, tak balik2 pun :(

  ReplyDelete
 2. la ye ke ..siannya dia....tak tau la kak tapi rasa nya on lagi cuba cek kat JPV wilayah

  ReplyDelete
 3. boleh sy dptkan keterangan lebih lanjut mengenai promosi ni?

  ReplyDelete
 4. bestnye..nk daftar la utk BoBo & ChaCha

  ReplyDelete