Wednesday, November 30, 2011

Hai Saya Pet

Nama saya pet.sebenarnya nama penuh saya 'petronas'.hish mummy ni pelik pelik la.baru sebulan kat rumah ni.benci la yang lain suka buli saya.terutamanya si gemok gelebeh aka 'momok' tuh...sampai koyak rabak langsir mummy sebab saya suka menyorok kat situ.

lucky for me tiap tiap malam dapat tidur dengan mummy dengan daddy.best sebab fave place saya tidur kat tingkap atas bantal,tilam ataupun wah ni paling fave...dalam singki!subuh subuh saya akan kejut mummy dengan daddy.tapi biasanya kena tolak sebab mummy kata saya annoying.ok fine!tiap kali daddy bangun dia akan buli saya.herm tunggu la dia ada baby nanti.ok lah.selamat berkenalan semua!

Tuesday, November 29, 2011

Tiada Yang Lebih Indah

Stop arguing with me about cats and pregnant women.I believe in Kuasa Allah anything can happen with or without. Well mummy's now 9month preggy. Wish mummy all the best!

Dear all my furr babies.9 of u!jangan buli baby nanti ye!

Thursday, September 29, 2011

Suami Dan Kucing.Perluke Sampai Buang Kucing?

i was reading papa meow punya latest blog post(kucing2terbiar) about this one email dari this lady.dia ada bela kucing then kucing tuh sakit..berdarah darah jadi agak mengotorkan rumah.well this lady dah kahwin.dia memang sayang sangat dengan kucing ni tapi suami dia tak suka bila kucing ni sakit mula la kotorkan rumah lepas tuh senyap senyap the husband pergi buang kucing tuh.kesianla si isteri ni yang sayang sangat dengan kucing ni..untuk ubatkan hati si husband pi beli kucing persian untuk si isteri.

ok how do i feel after reading this?sakit hati sangat.rasanya dekat siapa?of course kat husband dia.nak bela kucing ni kan commitment between 2 people la kalau dah kahwin.kalau belum kahwin tuh lain cerita.my husband Que memang sayangkan kucing tapi bab nak membersihkan bekas bekas memang dia agak malas.to be honest me too.siapala yang rajin nak bersihkan?tapi ibarat jaga anak kalau dah sayang dia MESTI buat.kadang kadang sampai sakit hati nak suruh dia bersihkan sangkar dengan litter box.

but dia jenis tak suka hampakan aku.dia buat jugak walaupun malas.itu jela keburukannya.yang lain semua alhamdulilah dia memang sayangkan kucing.lagi 1 hal nak bawak kucing sakit ke klinik.ini aku terpaksa paham sebab kita orang bukan jenis yang berduit nak bawak depa pi berubat ke klinik.sebab kadang diri sendiri pun tak cukup makan.seriusly.kadang orang akan mengata apala dah tau kucing sakit tapi tak nak bawak pergi klinik!kalau diri sendiri sakit macam mana?aku dah lali dah pasal ni sebab aku dengan Que kalau pi klinik kena bayar 5rm je sebab company tanggung.tapi klinik haiwan sekarang melampau mahal.dah tuh tak boleh nak tolak ansur bayar sikit sikit ke time emergency.pernah aku bawak kucing aku yang masa tuh memang dah sakit sangat pusing keliling cari klinik yang sanggup terima tapi tak ada 1 pun yang nak mik sebab aku tak ada duit masa tuh.hampa gila terpaksa la ubatkan cara sendiri dengan gamat la,ubat luka la.terpaksa.

macam sekarang ni depa kena selsema lak.aku jadi serba salah tak tau nak buat macam mana.kesian memang kesian.tapi nak bawak ke klinik aku memang tak mampu sekarang.ni nak scan baby pun tak ada bajet ..bayangkan.jadi aku terpaksala guna air suam la..air cap badakla...ikut petua yang aku search kat internet.lepas tuh ada jugak yang mengata kenapa aku ambik kucing lagi kalau dah tau sakit tak boleh nak bawak ke klinik?kenapa aku biarkan depa sakit.takkan la aku nak jawab kat sorang sorang yang aku tak mampu nak bawak depa pi klinik..and tuh semua kucing yang dah sedia ada bukan aku pi mik lagi.sebab aku sendiri bukan bodoh kalau dah yang kat rumah dah sakit dah tentu kalau aku bawak kucing lagi sah sah la depa lak berjangkit.

tapi tula manusia ni kan ada 1 perangai yang walau macam mana kita explain kat dia kan dia still akan putarkan balik apa yang kita cuba sampaikan.oleh itu aku biasanya akan ambik langkah diam lebih baik.apa yang jadi baik aku tanggung sorang je habis cerita.tapi dia punya sakit hati Allah je la yang tahu.

berbalik kepada kisah wanita ni tadi aku harap dia sabar.tuh jela nak cakap apa lagi.and to the husband jangan ingat kucing mahal maintanance tak tinggi.tuh 1 hal...dan walau mahal atau comel macam mana pun belum tentu dapat ganti kasih sayang kita kat kucing yang kita dah bela lama tuh.bayangkan kucing tuh kita belai manja hari hari tetiba senang senang je orang buang...dah sah sah memalam duk pikir mana dia tidur...mana dia makan...haiwan juga punya perasaan yang kita tak nampak.thats why aku selalu pikir...itu sebab la Allah tak jadikan haiwan tu boleh bercakap..bayangkanla kalau depa ni boleh bercakap!masyaallah sah sah la antara apa yang akan dia suarakan ialah "manusia kenapa kau kejam!"

aku tak ingat ustat mana tapi aku pernah dengar kat radio la ..ustat Izi kot..akan dibangkitkan haiwan ni di hari kiamat untuk disoal..masa tuh kau hadapla jawapan depa..aku dengan Que memang tak mampu tapi kasih sayang kat haiwan ni hanya orang yang sayang haiwan je yang tahu..aku harap nanti di hari kiamat itu nanti mereka mereka akan jawab "tak apa kami paham"

wallahualam.

Friday, September 16, 2011

Cicik Kembali!

this is actually a miracle to us sebab arwah Gary pernah buat benda yang sama...tapi dia balik sakit sakit teruk kemudian pergi.Gary hilang dalam seminggu lepas tuh dia balik luka luka gaduh tak lama lepas tuh dia sakit teruk dan pergi.kami siap bawak Gary pi klinik tapi tak berhasil jugak.Gary dan Cicik memang kucing yang paling tua dalam rumah.

Cicik dah lama hilang masa sebelum kami balik raya lagi.jadi potensi untuk dapat kan dia balik macam dah tipis sebab tak lama lepas kami balik tuh Bam Bam hilang dalam 3hari lepas tuh jumpa dalam longkang dengan luka teruk.

kira semalam memang miracle setelah sekian lama dia boleh balik rumah !sihat walafiat kecuali selesema dia je yang dari dulu sampai sekarang tak baik baik.hehe.im so proud of u Cicik.balik je dia kemain lapar lepas tuh tidur.

cicik old pic 
jadi sekarang lengkap la balik semua dah ada.tapi kena buat rutin sikit la tiap malam sebab Bam Bam tengah sakit.kami sapu luka dia monitor dengan gamat je.lepas tuh Nyot lak kena kurap teruk kat ekor ..while Cicik and Mok lak kena selesema.moga semua cepat sembuh!

Monday, September 12, 2011

Cats And Pregnancy

as what happen at PETKNODE i heard a story about this guy wanting to just give away his cat the one that he send to PETKNODE to the fosterer..with an excuse "my wife is pregnant ".then i ask myself.."why the heck that u send ur cat there in the first place?to leave the cat there forever and suffer ?" or maybe "when u took the cat back u just gonna leave the cat anywhere ?"

i am so piss and frustrated by this.u see as most of u know already that i am 6 month pregnant .i have 9 cats at the moment. well I AM NOT THE BEST PERSON TO TALK ABOUT THIS BECAUSE I AM NO EXPERT!" but a lot of reading can help u.we have a lot of info on the internet and lots of book about pregnancy..as someone who have a lot of cats at home yes i have to do my reading when i start to know that im pregnant.

BEING PREGNANT DOES NOT MEAN THAT U HAVE TO THROW UR CATS!there are misconception about if  u have a cat u cant get pregnant. that's one thing..some say it will be hard for u to get pregnant...THIS STATEMENT IS WRONG!in Islam we believe in "whatever it is its in the hand of ALLAH." 

u see i did watch last time..i cant remember what program is it ..they talking about pets ..and this one actress said " if u got cats its not easy to get pregnant" ..hello u are giving a wrong info to people ..plus at that time im not pregnant yet..and i got cats! so what do u think that statement mean to me ?ya of course i was a bit worried !

YOU DO NOT HAVE TO GET RID YOUR CATS..u just have to plan!it will be challenging if u are a cat lover.one is a plan -when u are pregnant-another is a plan -once the child is born-the name of the virus is TOXOPLASMOSISdefinitionToxoplasmosis is a disease caused by a parasite that can infect your cat if she eats prey already harboring the parasite or comes into contact with contaminated soil. Toxoplasmosis is rare among indoor-only cats.

plus if u already been around cats for so long there's a possibility that u are already immune to this Toxoplasmosis.which if u are pregnant u can ask ur doctor to check it for u.to be honest i haven't check yet so i will definitely do it soon.

THE PRECAUTION IS VERY EASY TO DO...To prevent getting infected with the disease, whenever you scoop or clean the litter box, wear disposable gloves and wash your hands immediately afterward. Even better, get a friend or adult member of the family to take over litter box..and of course please USE UR HUSBAND !this is a time where ur husband need to lend his helping hands.oh come on DO HELP UR WIFE! well on my side its not easy to just let my husband to do everything.i somehow have to help out as i cant just sit around at home seeing the house all mess up.so i try my level best to do the necessary precaution.

plus not only from cats that u can receive this virus!Eating raw or under cooked meat is the most common way that humans contract toxoplasmosis. If you eat meat, wash off all surfaces and utensils that touched raw meat, and don't prepare meat and raw foods like salads on the same cutting board. Wash your hands thoroughly after handling raw meat.

If you are doing some gardening, wear gloves when working in the soil. The toxoplasmosis parasite lives in the dirt, so also wash your hands well after gardening.

the chances are that you have already been exposed to toxoplasmosis by handling raw meat or gardening without gloves. According to the CDC, "More that 60 million men, women and children in the U.S. carry the Toxoplasma parasite, but very few have symptoms because the immune system usually keeps the parasite from causing illness."

some of the above statement i just COPY AND PASTE from Google .DO SOME READING PEOPLE!especially the husband! don't just throw away ur cats just because people said " u will get this and that disease if u got cats and ur wife is pregnant"

the other thing that u need to concern with is if u have asthma..and there are possibility it can effected ur child if u are so close with cats.so try to MAKE SURE YOURSELF IS CLEAN..and AVOID BEING WITH CATS but STILL IT DOESN'T MEAN THAT U HAVE TO THROW AWAY UR CATS! another suggestion GET A CAGE!

that's why i always inform people DO UR READING.as i said IM NOT THE BEST PERSON TO TALK ABOUT THIS .i pray everyday that my child is born healthy and happy..and of course does not have any problems with animals.PLEASE PRAY FOR ME ALSO PEOPLE.

im just saying that some people just give excuse and excuse and excuse just to avoid things.come on we are not that stupid to understand okay.it will just describe what kind of person u are!

please watch this video.teach ur kids from beginning to love animals people.it will bring the love and care to the child .xoxo.


"Cats and babies have coexisted peacefully for thousands of years."

Wednesday, September 7, 2011

What Happen At Petknode From My Point Of View

many people ask me "what happen ?what happen?"aiyo tak tengok berita ke?here is my answer.

on 4th September me and my husband just lepaking around what are we going to do on our last day off raya holiday..then i was checking around facebook on my fon then suddenly saw this chaos on Kucing terbiar dan anjing jalanan (KTAJ) page..then i inform my husband ok why dont we "raya" kat PETKNODE.

upon arriving we not sure kat mana la kedai ni...keluar je dari kereta this 2 abang abang type of guy straight tanya our confuse face " eh korang cari tempat kucing tuh kan ?" in our heart masa tuh " mak hai news travel fast"...then dia inform us kat mana nak cari tempat tuh.so we went our way upstairs..

gosh the sight memang teruk..and the smell..herm dah macam lalu PAWS masa baru lepas hujan dekat ara damansara ni ha.along the road this is one of the first cat i see.my husband did take the this cat photo also..and this cat had make me cry hard ..
from KTAJ facebook page i never expect that it is this worst ..so we start to looking around to see all the cats and what we can do to help.the main thing that i really notice most of the cats are soaked in their urine.imagine kucing kucing yang cantik cantik bagai tuan dia jaga dah macam hape dah!kerimping,busuk,kurap and sooo on.

i don't do much as im pregnant so the most thing that i do is get the cats and hug and belai them as i can see that most of them are traumatized by the incident.ada yang sampai marah marah.by noon more people come most of them are owners and volunteers.i am amazed by the amount of volunteers yang datang!i put up Que HP num on KTAJ facebook page so that easier for those yang nak cari jalan untuk datang and if they have any inquiries sebab i can see ada volunteer yang dah tak menang tangan nak angkat fon.

as all of people out there yang already know banyak kucing kucing yang mati kan.yup it was very very disappointing.in my heart keep on thinking why the heck that they do this?!this is their apologize letter they put up in FB


Dengan ini, kami, Shahrul dan Yushairi, pemilik perniagaan Petknode Online Pet Store, dengan hati yang tulus ikhlas dan rasa rendah diri, ingin menyampaikan rasa terkilan dan bersalah kerana gagal memberikan perkhidmatan yang terbaik seperti yang dijanjikan. Kami mengakui kesilapan kami dalam menguruskan pusat jagaan kucing kami sehingga kebajikan kucing-kucing pelanggan diabaikan. Kami amat menyesal disebabkan gagal mendapatkan tenaga pekerja untuk membantu kami menguruskan pusat jagaan kucing dan sebagai perniagaan yang kecil, kekangan modal dan sumber yang terhad menyebabkan kegagalan kami menyediakan tempat tinggal yang terurus untuk kucing-kucing pelanggan. Walaubagaimanapun, kami telah cuba yang termampu untuk menguruskan kucing-kucing pelanggan dengan segala sumber yang ada.


Kami memohon maaf kerana menyebabkan kucing-kucing pelanggan menjadi tertekan, kurang makan dan minum, terabai kebajikannya disebabkan kekurangan dan kelemahan kami sendiri.
     Dan ini pula kenyataan rasmi petknode berhubung kucing2 yang masih dalam jagaan mereka ;

Didalam situasi sekarang, kami akui kami tidak lagi mampu untuk menyediakan tempat tinggal yang baik untuk kucing-kucing yang telah kami pelihara sejak 10 tahun lalu dan juga seekor anjing yang telah kami selamatkan kira-kira 6 bulan yang lalu. Kami berterima kasih kepada para sukarelawan yang bersusah-payah memberikan tempat tinggal sementara untuk kucing-kucing kami dan kami berharap ada individu-individu yang lebih layak dan berkemampuan dari kami untuk menjaga makan dan minum mereka. Kami cuma berharap kucing-kucing kami tidak diletakkan di animal shelter.
Berikut adalah senarai kucing-kucing kami.
Yang diletak dibahagian pejabat dan ruang pelanggan.
Apong,
Encem,
Acu
Yang diletak dibahagian belakang dan telah dijaga sehingga berada dalam keadaan sihat
Arek
Moyong
Puteh
Smokey
Toppo
Tokin
Mixie
Nerk
Pulut Jr.
Ainun
Yang diletakkan dibahagian belakang dalam keadaan kekurangan zat dan makanan dan masih dalam proses untuk dijaga sehingga sihat seperti kumpulan diatas.
Poko-poko
Rihana
Peggy
Russian Blue Handsome
Popoi
Queen
Flo
Miki
Boy
Tam Luling
Makbul
Kopot
Beng Beng
Anjing yang dijaga
Amadun.
here is the thing !if u rasa tak mampu nak jaga kucing kucing ni jangan ambil banyak banyak la.mangkuk ni nampak ke tak apa yang jadi disebabkan kecuaian diaorg ni .berapa banyak owner yang melalak menangis masa ni sebab tak jumpa kucing dia orang.Masyaalah apa nak jadi la .jangan terlalu mengejar duit sangat la oi .tahukah mereka yang mengurung kucing tanpa memberi makan dan minum dan tidak melepas kan kucing ni untuk mencari makanannya sendiri neraka jawapannya .Masyaallah.

bila hari dah mula malam makin ramai yang datang so this lady..i cant remember her name ask all of volunteers to bring cats yang owner tak pickup to temporarily foster.me and Que ambik this 3cats yang dah memang ada owner yang on that day dia promise to pickup on tuesday(semalam)nama "TAM","PUTEH" and "GARFIELD".

so we went back around 9PM like that...tired,hungry and smelly(just like all the cats)sampai je rumah we cant sleep duk asyik check updates je and playing with that 3 cats.basically malam tuh memang tak boleh tidur.volunteers pun keep calling my husband until 4am!masuk pagi as early as 7am dah ada orang call.POWER TO THE SOCIAL NETWORKING AND INTERNET CONNECTION! see how easy news spread?u just have to spread it and stand united .

the next day (5th) bantainya me and Que kena diarhea.mine is worst .as early as 3am aku dah bangun untuk ke toilet.dengan macam pening peningnya.kita orang decide to take MC.noon time ingat nak pergi klinik terus singgah PETKNODE sekejap just to look around.ada this owner looking for her cats.2 maine coon.kesian dia memang comel sangat her cats..tak jumpa pun both cats.memang menangis la dia.and ada this other lady she send 4 cats tak silap..last time i talk to her at the press conference she found 3 of her cats.

petang we decide to drop by at ARMADA HOTEL for the press conference.lotsa familiar faces there especially people from KTAJ.im so proud of how dedicated they are on this issue.PROPS TO U PEOPLE!the panel (as far as i remember) is from PAWS,SPCA,MDDB,KTAJ and few more which i cant remember from where and off course medias,owners and volunteers.
ramai yang menangis masa Bazilah KTAJ cerita pasal what happen masa dia kat PETKNODE.including me.here is the video.


but i was bit disappointed as masa PC tuh things turn to an argument including from my own husband.haha.emotional la laki den ni.in the end this lady from SPCA ajak all to balas polis damansara damai to push the police to inform where the heck that so called 100 cats that still missing.we did went to the police station together with the rest but mengecewakan lagi sebab polis kat situ buat tak tau je.and even masa sampai tuh we can see that family members of that 2 culprit tengah kosongkan the premises and they said that the police ask them to do so.when we asked the policemen they said they did not ask them to do so!ha macam mana tuh .dah terang lagi bersuluh but they did not do anything!even here is the picture of that 2 culprit in jail..siap pintu terbukak and main laptop lagi !

as im not feeling that well we went back with an angry heart.how could this happen.we have 10 cats at home.every cats to us is  like family members already.if this thing happen to one of my cats i definately gonna be furious mad!even i dont send my cats there still i can understand those effected feelings.

news keep pouring in on the newspaper and tv and internet.well at this point im a bit glad that people open their eyes on animal cruelty issue.come on binatang memang la tak ada otak tapi they have feelings !ada jugak yang cakap" kenapa nak kesian kat haiwan its just an animal" huh i pity this people..kita kena ada sense of simpati and tanggungjawab pada binatang jugak..kalau dengan binatang pun tak ada apatah lagi kat manusia kan??????

thumbs up to politician that comes forward.PROPS TO NURUL IZZAH ANWAR and i heard that ELIZABETH WONG also comes forward.i try to twit khairy jamaluddin..his first response to me is "WHAT CAN I DO?" had been salah tafsir by so many people.haha.but im bit glad that action had make sooo many people spamming his twit.here is the latest twit he reply to me.well im not saying that im not happy...come on in a sense its not that easy nak mintak tolong politician kat malaysia ni .and kita semua nak benda jadi cepat!especially in finding all the missing cats...but at least when he answer like this maybe he will bring something to the whole situation .we just have to wait and see.im keeping this as a proof Sir!


last but not least..PROPS TO ALL VOLUNTEERS...FROM KTAJ ..INDIVIDUALS..WE LOVE U LIKE FAMILY. im glad that we find so many new friends yang berperasaan sama macam kita orang.IM SO GLAD AND PROUD.sama sama kita berdoa moga dipermudahkan segalanya.things is not yet settled.to the goverment jangan pandai cakap je nak betulkan law la apa la on pet cruelty.SHOW IT AND PROVE IT !


p/s : we welcome all the volunteers ada yang tau nama ada yang tau ..also owners of the effected cats to our heart..with lotsa love-shaf and Que


picture credit to google.vids credit to youtube .

Wednesday, August 24, 2011

Selamat Hari Raya Untuk Semua Pencinta Haiwan !

well mummy dengan daddy akan balik kampung pada ahad ini insyaallah sampai la 3hb ..habis kami macam mana tak balik raya ke?

ada jugak yang pertikaikan sebab kami kena tinggalkan kucing ni semua kat rumah.haih lama tuh .mana ada hati yang tak risau walaupun ikutkan hari hari letak dia orang kat luar...by petang balik la diaorang untuk makan.tapi ni lama kami nak tinggal kan depa.terpaksa la kalau bawak balik nanti hati lagi runsing ..mana nak keluar beraya mana nak letak depa lagi ..semua sekali ada 9 ekor ...kat kampung mummy tak ada sangkar besar nanti lari masuk hutan pulak..jadinya terpaksa la mummy tinggalkan semua kat rumah di mana lebih selamat macam tahun tahun sebelumnya .cuma bezanya kali ni lama sikit la nak kena tinggalkan .

hati memang runsing dibuatnya.dengan harapan moga Allah melindungi mereka semua.dan pada yang meninggalkan "anak anak bulus " ini kami juga mendoakan perkara yang sama.moga moga mereka semua selamat .jangan lupa tinggalkan banyak makanan dan yang paling penting air dan pasir yang banyak.

selamat hari raya semua !

Wednesday, August 10, 2011

Salam Ramadhan Semua!

*burp!kenyang..baru lepas berbuka puasa.tidurlah!*

hai !salam
nama saya Oyen ..tapi mummy dengan daddy suka panggil saya Nyonyot sebabnya saya suka sangat nyonyot.tak kisah la tangan ke kaki ke semua saya buat macam puting.pantang mummy dengan daddy duduk diam je mesti saya datang menyibuk.mummy dengan daddy jumpa saya masa saya tengah jalan depan rumah.kepala saya masa tuh kaver dengan plastik sampah.tah macam mana tah kepala saya end up dalam plastik tuh.

saya baru 3minggu macam tuh kat rumah daddy dengan mummy.oh ada lagi sekor kawan saya nanti mummy cerita siapa dia.by the way on behalf of mummy dengan daddy saya nak ucapkan salam ramadhan kat semua.puasa tau!

Friday, June 3, 2011

RIP Gary He Is Gone To Play With The Rainbow..Our First Baby Furr

he is our first...the one that tak ada furr kat ekor when we take it dekat taman tun ..kemudian bawak dia balik naik teksi.we feed him like 5times everyday..tiap kali dia mintak je bagi mintak je bagi sampai jadi kucing debab.he is the one that make us adopts more.

dia pernah hilang sekali ..i cant sleep and eat.daddy went all day to find him.last last buat poster than somebody find him. masa dia balik memang dah kurus sebab masa tuh dah more than 1 week dia tak balik.hes the one yang pandai pee kat toilet bowl and pandai gaduh..semua kucing takut dengan dia.

bila pindah ke Puncak Jalil dia asyik nak keluar berjalan.balik je luka luka.kadang dalam seminggu baru balik.masa kat rumah lama kalau aku nak tidur dia akan sibuk perati kan aku sampai la aku tertidur.kalau ada apa apa yang tak kena dia akan mengaum tak tentu pasal..oh i miss u dearly.

sampai baru baru ni dia balik badan dia dah bengkak bengkak.bawak pergi klinik lepas tuh ok.kemudian entah macam mana dia berjaya lepas keluar.tau tau dah ada kat belakang rumah sakit tunggu kami bukak pintu..after that he loses appetite,kurap banyak..kurus keding...then yesterday after we came back from work dia dah keras kat atas sofa.i cant even look at him.daddy went to bury him ..then me went upstair crying like a baby..i really miss u .4 years with him banyak memory..ingat lagi masa dia jadi macam anjing duk terjelir lidah penat main..

mummy and daddy miss u dearly.bila tengok body dia memang kesian ..but i know its just ur body been buried inside the ground and ur soul has gone to play with the rainbow with the rest..yang lain pun ada yang tengah sakit ..its been bad as ive been neglecting u guys..mummy and daddy are very sorry.

 goodbye Gary.we love u

Tuesday, May 31, 2011

To All Animal Blogger. Help Needed!

This is serious matter. I am very much in stress right now. The reason why my cats dah tak berjaga macam dulu. When I got pregnant I suddenly cannot tahan cats. My husband pulak busy. He does his best sedangkan kerja tu supose untuk dua orang. Jadi bila dia buat sorang memang susah.

Sekarang ni ada yang kena kurap. Sekor hilang sampai sekarang tak balik tak jumpa. Ada yang sakit. Dulu masa berjaga tak macam ni. Hati dah mula stress sebab sekarang semua letakkat bilik store. Nak mencuci susah sebab bila keluarkan diaorang ...suka sangat la melepas merata rata sampai kesian dekat husband.

Nak mintak tolong dekat kawan kawan blogger. Kami hanya perlukan 1sangkar besar memandangkan tiada yang sudi tolong jaga sementara sebab selama ni memang tak pernah letak dalam sangkar. Sangkar baru cost RM300. Budget memang tak ada sebab I always fall sick now jarang bekerja. My parents asyik suruh buang tapi mana mampu kami buang sebab sayang.

Jadi disini dengan tebal hati ingin meminta tolong sesiapa nak sumbangkan sangkar buruk pun tak apa...atau nak sumbangkan untuk kami beli sangkar num akaun 114290057044 maybank norsailina. Tak kisah la apa orang kata. Apa yang kami rasa tak semua paham. Harap ada yang sudi bantu. Thanks.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, May 22, 2011

Perasaan Bersalah Pada Semua Baby Furr( Harap Ada Yang Sudi Tolong)

Sejak pregnant ni daddy memang tak kasi mummy dekat dengan diaorang.kadang memang rasa bersalah yang teramat sangat pada dia dan anak anak bulus ni. Bukan apa selama ni kita yang jaga. Sekarang nak jaga diri sendiri pun tak larat.

Mula mula daddy buat sangkar kat belakang. Besar. Kos nya pun besar. Dan mula mula memang idea tuh menjadi tapi lama kelamaan dah jadi isu sebab masing masing sibuk. Keadaan biasa walaupun mummy sibuk..mummy still tengok tengok kan diaorang sebab penat macam mana pun mesti kena tengok keadaan diaorang. Entah la dah hati macamtu. Tapi sekarang mula la busuk tak berjaga dan susah nak cuci. Maka sangkar tuh dipecahkan dan diistihar tak menjadi. Terbangla dengan duitnya sekali. Menyesal jugak tak beli proper sangkar pada asalnya. Jadi sekarang mereka semua dah dimasukkan balik ke bilik asal kat dalam rumah sebelum jiran jiran start kompelin.

Rasa bersalah tuh sehingga ke saat ni. Nak suruh daddy kesian pulak dia penat. Dia berkorban macam macam sejak mummy mula dapat tau pregnant. He spend sehari suntuk buat sangkar tuh. Tapi kesian pulak diaorang ni tak bertengok. Nak tau hakikat apa yang terjadi?

Bilik diaorang tak bercuci. 'Mama' mak pada kucing 3ekor (boboi,puss and hemo) hilang sebab keluar ikut tingkap. Dah 2minggu dah hilang. Lansung tak nampak kelibat. Budak 3ekor ni pulak kena kurap yang teruk kat muka dan telinga. Dalam tak sedar ada jugak yang beranak!

Mana tak mummy rasa bersalah. Sebab sebelum ni mummy banyak masa untuk jaga korang. Tapi mummy kena selfish jaga diri sendiri. Diri sendiri pun tak larat bangun kadang kadang. Mintak tolong siapa siapa yang membaca tolong jaga yang kecil kecil ini sehingga hujung tahun. Sebab jangkanya hujung tahun. Kami tak sangup beri kat orang. Tapi kalau orang tuh benar benar pencinta haiwan ambillah. Segala perbelanjaan kami tanggung. Makan dan sakitnya. Kalau tak nak jaga lepas tuh pulangkan balik kami tak kisah asalkan berjaga sementara. Rasa bersalah pada Nabi Muhammad yang sayangkan kucing. Rasa bersalah kat diri sendiri. Please blogger friend spread the words .thank u.
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, April 17, 2011

Masalah Yang Pencinta Haiwan Hadapi(Khas Untuk Blogger Pencinta Haiwan)

i notice that kebelakangan ni banyak yang mengecam pencinta haiwan.serius tak paham.let me tell u a story what happen to me last time.

masa tuh aku ada group kat Facebook yang dengan harapan dapat menyedarkan kita tentang kekejaman ke atas haiwan.but sekarang aku dah tak aktif sebab too busy too monitor.i feel bad till now...
masa aku buat posting kat semua orang supaya joint the group..ada hamba Allah ni berkata "kenapa nak pentingkan haiwan..manusia kan lagi banyak yang susah kau boleh bantu"

aku kecewa gila masa tuh tapi aku kuatkan hati aku cakap kat dia "kalau binatang dalam kesusahan belum tentu dia boleh menjerit mintak tolong macam manusia.atleast manusia kalau ada yang simpati datang la bantuan.manusia boleh menangis meminta tolong.haiwan juga ada perasaan cuma dia tak ada akal.kita yang ada otak ni la patut guna akal kita kita untuk tolong haiwan tak bernasib baik..dan rasanya untuk tolong haiwan tak sesusah tolong manusia"ada jugak yang kata haiwan ada daya untuk jaga diri dia sendiri sebab dah dijadikan begitu.iya betul.tapi kadang kadang angkara manusia berakal jugalah haiwan dalam kesusahan.dan banyak mana kau tengok pasal kekejaman ke atas haiwan atau artis artis buat charity untuk haiwan terbiar?dengan usaha kecil kawan kawan blogger aku ni la yang banyak membantu depa.

bila aku tengok anak anak kecill menyepak binatang aku kesal...mak bapak depa ni tak ajar ke sayang binatang?tu lah yang jadi kes pijak kucing tuh.tengok tak mak dia cakap apa.seriusly iklas aku katakan kau dengan mak kau tak lari sengal.

dan ada jugak baru baru ni aku baca pasal ada kawan kawan blogger yang tolong anjing kena hentam.dan kadang orang yang menghentam tuh so called bijak pandai agama.adoi tak salah kita tolong haiwan yang penting niat tuh.aku ada kawan kawan muslim yang bela anjing for fun.itu memang aku tak setuju.sebelum kita hentam kita kena tau niat dia apa.dalam agama kita juga ada dinyatakan berbuat baik sesama manusia juga dengan haiwan.

buka mata buka minda.zaman dahulu pun ada diceritakan seorang pelacur menolong anjing yang kehausan.tuhan sahaja yang layak nilai kita bukan manusia.aku sedih bila niat kawan kawan aku ni disalah ertikan.let say kalau kau bukan muslim la kan kau nampak orang melayu sepak anjing kau tak marah ke?sebab hati kita sama dari sifat keperimanusiaan bukan sahaja sesama manusia tapi juga haiwan.

ada jugak yang terpaksa buang binatang kesayangan sebab sikap orang sekeliling dan jugak tuan rumah.aku pernah kena.aku ceramah habis dengan tuan rumah aku sekarang.come onnnnnn selagi tak susah kan kau salah ke pelihara haiwan.aku simpati pada mereka yang terpaksa cari orang untuk jaga haiwan peliharaan mereka yang dibela dari kecik now terpaksa kasi kat orang sebab orang lain tak suka.

menolong anjing mencarikan dia tempat berteduh dan tuan yang sesuai serta merawat aku tak rasa salah.kan ke kita dah dibagi kelonggaran dalam Islam untuk bersamak.kamu kamu yang berfikiran lucu ni sila buka mata dan minda.sebelum hentam pahami dulu.

Tuesday, April 12, 2011

Apakah Perkara Yang Paling Dasyat Anda Pernah Buat Untuk Haiwan Peliharaan Anda

cerita pertama
aku terpikir pasal ni sebab kelmarin hujan kemain lebat.masa tuh kami bukak pintu rumah sebab nak bagi angin masuk.tau jela depa tuh kadang kadang suka sangat melepas merata rata jadi rumah agak berbau.tiap kali cuti kami akan pastikan letak yang kecik kecik kat dalam sangkar kat luar kemudian yang lain pulak lepas bebas.kebetulan masa tuh hujan la pulak.sabar jelah.dah la semua masa tuh kat luar kecuali yang jenis memang takut nak keluar tau nak duduk rumah je.si Magic boleh keluar pulak.kalau yang lain tak risau sangat.ini Magic.yang 1kaki tak ada.kalau dia tak reti balik kena kejar dengan anjing ke hape ke sah sah dia tak larat lari laju.jatuh longkang ke sah sah dia tak boleh panjat balik.elok aku nak keluar dia lari pulak bawah kereta.dengan hujannya aku keluar duk korek dia keluar dari bawah kereta.dah la penakut nak keluar.sampai basah basah la aku duk tolak dia dari situ akhirnya keluar jugak.

cerita kedua
masa 'anak' aku yang first hilang..si Gary.masa tuh kami duduk appartment.haih 2,3 hari aku susah nak lelapkan mata duk pikir dia makan ke tak ..tidur kat mana..sampai Afiq sanggup duk cari dia pukul 3,4 pagi.nasib baik last last ada jugak orang yang baik hati jumpa dia.tapi sekarang sejak duduk rumah teres dia dah boleh keluar ..dalam 3,4 hari lepas tuh baru dia balik.baru baru dia luka masa dia balik bawak pergi klinik doktor cakap dia ni suka bergaduh kat luar sebab luka banyak kat kepala.kat bontot dia tak ada satu luka pun.maknanya dia takkan lari bila bergaduh.memang hero 'anak' mummy ni.

cerita ketiga
pernah bawak mak kucing dengan tiga anak dia (yang sekarang ni ada kat rumah) naik motor sebab nak bawak diaorang balik.seksa betul tak dak kereta :(

cerita keempat
yang ni yang paling teruk kami pernah buat .masa tuh Shiro dengan lola sakit.kami dah pun plan trip ke Penang masa tuh.dah la memang tak pernah berjalan jauh sebab masa tak ada.maklum la kerja shif.elok 1hari sebelum kami nak pergi tuh depa dua ni sakit.punya la susah hati.susah hati yang sampai nak bercuti pun asyik teringat.trip yang sepatutnya 3hari 2malam terus jadi 2hari 1malam je.itupun kami sampai tengahari..baliknya tuh ambik bas paling pagi sebab tak sanggup kalau apa apa jadi kat depa mesti rasa bersalah.inilah kali terakhir kami bercuti.

ada banyak lagi tapi tak boleh nak ingat at the moment.i dont think that this is big.aku rasa ada orang lain yang lagi dasyat daripada aku.can you guys share your story :)

Tuesday, March 15, 2011

Salam .Kami New Baby Baby Comel Mummy Dengan Daddy!!!

ni memey ..dia suka makan eskem!
anak anak baru :)
daddy dengan emo dengan puss
daddy dengan emo
memey tido dengan daddy :)
boboi boy penat lepas tengok TV
mummy dengan magoc(our 3 leg baby :) )
ha stail tak?
memey sedang jaga mangkuk makanan dia takut kena curi.diva sangat!
baby 3ekor yang super nakal!
mengacau daddy tengah masak dekat luar.sibuk mintak ikan!
puss after a long day :)
sebelum tido kena pakai eye cover.comel tak?
salam dari kami semua Memey ,Puss,Emo dan Boboi Boy!

Friday, March 11, 2011

Nak Mintak Pendapat Blogger Semua Mengenai Makanan

buat masa ni kami dah pun ada almost 11 cats if im not mistaken.heh i lost count already.so kalau nak bagi makanan yang mahal mahal memang kami tak mampu.buat masa ni kami bagi makan frieskies ye la sebab murah kan .

nak mintak pendapat yang lain apa makanan kucing yang sihat as i know its not thathealty despite their comercial kan...makanan apa yang affordable dan sihat untuk "anak anak " aku yang ramai ni?

please please i need suggestion !

Wednesday, March 9, 2011

New Cats Lagi!!!

walaupun dah macam tak sanggup nak bela kucing lagi bukan sebab apa sebab takut nanti tak mampu nak jaga dan takut depa sakit sakit aku tak mampu nak bawak pergi klinik lagi *sad.tapi tak sanggup la tengok kucing terbiar ni .

so lepas makan tadi aku dengan Afiq pergi pejabat pos nak beli pos laju punya envelop.agak nya tuhan nak kasi kot sebab kami tak pernah pernah pergi pejabat pos baru kat area rumah tuh...jumpa la mummy kucing (yang sedang pregnant) and 3 babies dia.jadi kami bawak balik rumah .erghhh how could i resist such cute facesssss.....

picture will be update here.kalau ada siapa siapa yang nak tolong bela pls PM me :)

Tuesday, March 8, 2011

New Baby In The House !Introducing Memey!

nama : memey
usia : tak pasti.mungkin 2bulan..baru berada di rumah mummy dengan daddy selama seminggu
hobi : makan,tido mampus sambil mengangkang,main,kalut,kacau kucing kucing besar yang lain,panjat gril,kacau mummy dengan daddy tidor dan main kertas sampai koyak.
dijumpai di: restoren .owner restoren kata baru 1 hari orang buang kat situ.
kaler : comot hehe.

hai semua !!!!-memey

Thursday, March 3, 2011

Stail!

Dia ni suka tido banyak stail sekarang dah tuh tidoq mampuih kemudian suka menyempit.cayang magic!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, February 24, 2011

Lawatan Ke PAWS !!(Harap Blogger Yang Lain Boleh Forward Ni Kat Blog Masing Masing)

assalamualaikum and salam sejahtera.
im gonna do this in rojak as im hoping that everybody could understand..:)

yesterday again me and my hubby went to PAWS just near my office(ara damansara)..i think this is the 4th or 5th time that we went there.nothing change everything is the same.the smell ,the animals,the people.....
what is ur first impression if people talk about PAWS or SPCA or any animal center?ok let me tell u my first impression...i think that the animals there tak dijaga dengan baik sangat.its an animal center right?lots of animals and lack workers.

but i was wrong .the first time that we went there .. somewhere last year masa tuh kami ambil MAGIC(our manja.hes missing one paw)..i found out that the place is clean eventho smelly and the cats is soooo clean and some of them are so fat !way fatter than our cats at home.same as yesterday...there are so many cute and cuddly cat that im not sure why people throw them away!same as dogs.there are few puppies that just arrive from majlis perbandaran yang comel comel ...ergh if we muslim can bela anjing  i will take 5 of them home :)

they only cost from 30 to 100RM or u can replace with cat food to bring them home:)its not that im against buying animal at the pet store..its good too..if u go to any pet store pls look at the animal carefully.yes there are baka terbaik.if not they wont sell it.but did u see how some of pet store take care their animals???try go to one of the pet store near uptown damansara.im not sure wether now they done something or not.but the animals is not taken care well.i was so furious last time and i ask the store owner "kenapa u punya cage simpan kucing ni ada semut kat makanan kucing ni!!?kenapa ada banyak semut merah???kenapa kucing ni comot!!!mata kotor badan kotor!!!' and he answer "itu memang biasa nanti kita cuci"..i think thats why they put NO PICTURE ALLOWED! heh kat zoo pun boleh ambil gambar okay.

pls im just urging u to check it out.bring ur family ..ur BF ur GF ur wife ur husband ur kids to check it out.like me and my hubby..mite be u can learn something too :)theres a lot of stray cats and dogs nowadays.and some people just dont have feelings.when they see them they kick them around..throw stones at dogs which i dont understand why.especially kids..u need to teach your kids to love animals.baru baru ni lepak kat kedai mamak i saw this family tengah makan ..then ada kucing bawah meja mintak mintak makan.then you know what the mother did infront of her children????she kick the cat away!come on there are other ways okay..bila anak dia nampak anak dia pun buat benda yang sama.at that time aku rasa macam nak bagi lecture je dekat perempuan tuh.

for muslim ...Nabi Muhammad loves cats.
for non muslim im not sure wether u heard of this story or not ..its kinda goes like this...a hooker gives drink in her shoes to a thirsty dog...ganjaran syurga baginya.im so furious when i see kids nowadays kick animals..throw stuff at animals..dont ya parents teach ya to love animals as animals have feeling too?haih .

try take one day and check this animal center.maybe u wil bring one home too.

Sunday, February 20, 2011

I Am Out Of Words.Cukup Cukupla.Bye Bye My Big Furry B

aku nak lakukan sesuatu.kalau nak mengata aku pun go ahead.im doing this for my babies.aku dah menyampah dengan orang yang tak bela kucing sebanyak aku duk mengata aku tak pandai jaga binatang.check out my previous previous posting...ada tak banyak posting pasal kematian kucing?so kenapa now nak hentam aku pasal ni?

aku benci dengan sistem klinik haiwan kat KL /Selangor ni.kat tempat lain aku tak tau la kan .tapi kat area aku ni haih aku rasa depa ni bukak klinik sebab nak duit ke ?im not saying all tapi aku marah betul dengan klinik kat area rumah aku.aku dah kata aku tak boleh tunggu sampai gaji takut nanti dia mati.sekarang dia dah mati .macam mana?

malam semalam dia pulak tinggal kan kami.teruk betul tengok dia sakit masa nafas terakhir tuh.sampai menjerit.hancur hati kita orang.

jadi lepas ni kami nak buat projek.projek pembinaan sangkar kat belakang rumah dan projek makanan dan ubatan.lepas ni aku tak nak ambik kucing dah bawak balik rumah (Insyaallah) tapi kalau kami nampak mana mana kucing terbiar kami akan cuba bantu bagi makan ke hape ke.dari melayan orang yang tak paham baik aku layan binatang.

aku nak mintak tolong rakan rakan blogger.terus terang aku cakap aku dengan Afiq memang tak berapa mampu tapi tula nak jugak jaga depa.tapi cuma aku tak suka cakap cakap orang yang tak berapa memahami.sabar jela nak buat camna.

jadi untuk memulakan projek buat rumah ni (tak pun susah susah beli je sangkar besar ) dan untuk membeli makanan yang lebih berkhasiat dan untuk menghantar depa semua ke klinik aku nak mintak tolong dari blogger pencinta haiwan yang lain.
  • kepada sesiapa yang ada sangkar yang tak digunakan lagi boleh la pas kat aku.kalau perlu bayar kami akan bayar tapi jangan la caj terlampau mahal.kalau boleh kami nak yang 3 tingkat.
  • kami memerlukan bantuan kewangan untuk beli sangkar atau dari segi caj ubat ubatan.kami tak memerlukan banyak tapi minimun RM2 seorang sahaja ke akaun aku di
114290057044 (maybank)
Norsailina Mior Yahya.

Saturday, February 19, 2011

Bobby :(

bobby makin worse.rasa serba salah sangat.bayangkan kalau pegang pun dah tinggal tulang je.tapi dia still makan lagi tapi sikit je.

semalam afiq baringkan bobby kat sebelah dia.tak tau nak cakap macam mana.
aku dah mula sakit hati dengar cakap cakap orang.but what to do u cant stop mulut orang and you cant stop their mind from thinking this and that.tuhan dan mereka yang memahami je tahu apa yang aku rasa sekarang dan mengapa.

doakan aku sempat bawak Bobby ke klinik.

Friday, February 18, 2011

Dengan Tebal Mukanya Aku Mintak Tolong...Haih(Selamat Tinggal Maggi)

aku baru je lepas balik dari 2 buah klinik kat area rumah aku ni sebab nak mintak tolong pasal Bobby.semalam Maggi pulak mati...aku dah mula sakit kepala.mungkin lepas ni aku tak patut ambik kucing lagi.jadi harini aku nekad nak cari klinik yang boleh terima dulu nanti bayar...

tapi malangnya aku tak tahu apa tujuan klinik haiwan kat KL ni especially.is it for money or sebab depa memang sayangkan binatang?

klinik yang pertama aku pergi(sebab kat sini ada 2 klinik sahaja)..memang pekerjanya sangat baik sebab sudi tolong aku bagi explanation.depa cakap klinik tuh bukan depa punya jadi nak bagi hantar dulu nanti bayar memang susah tapi atlis depa bagitau aku kena ada deposit sikit..which is terus terang aku cakap ada cukup cukup makan je ni.jadi depa tak dapat tolong.katanya kos mungkin akan jadi RM300++.

klinik yang kedua aku pergi.dari luar nampak mewah dah.baru je aku nak tanya dan sebut terus straight dia kata tak boleh.engkau ni memang dasyat la.dengar aku cakap pun macam nak tak nak.serius shit aku rasa marah .dan aku terus doakan kedai dia jadi susah..boleh?sebab aku marah!

dah la nak hantar jauh jauh tak boleh sebab kami pakai motor je.kenapa la klinik klinik haiwan semua macam ni.haiwan pun ada perasaan okay.aku takut terlewat je nak hantar Bobby.yang lain pun dah kena kurap teruk dah.aku pun dah kena gatal gatal.

aku naik kecewa..sebab ada yang mengata aku tak bertanggungjawab.tapi depa tak paham situasi aku macammana.lepas ni aku tak mau bawak kucing balik rumah dah.mungkin aku jadi volunteer je kat PAWS ke.jaga yang ada ni baik baik je.

dengan ini aku dengan tebal mukanya jugak nak mintak tolong kat sesiapa yang boleh bagi buah fikiran yang terbaik atau nak tolong Bobby sila SMS aku di 0196054990.SMS sahaja.atau email niasalina@gmail.com
bye bye sweet Maggi

hancur hati aku kalau lepas ni aku upload gambar depa lagi dan ucap selamat tinggal lagi.

Thursday, February 17, 2011

Selamat Tinggal Dora

aku seriusly tak suka kalau ada orang cakap pasal aku dengan kucing kucing aku.except for my family sebab depa tau aku ada asthma.memang taking care of a lot of cats boleh jadi tanggungjawab yang sangat besar.kalau suka suka baik jangan.i used to take care of my cats so well as i used to stay at home and financially okay.

tapi dalam keadaan sekarang takkan la aku nak buang je depa kan.i was bit sad when people ask me to throw away my cats.walaupun sakit dan aku kena tempias sakit depa tuh aku willing so.macam a non muslim yang dulunya bela anjing tapi bila dah jadi muslim takkan la nak dibuang.macam masalah aku sekarang kalau dah sakit takkan nak buang?

pagi tadi bangun aku tengok Dora dah tak ada.yang lain masih sakit.lagi 2weeks nak gaji.aku dengan Afiq dah mula risau..serba salah...tapi nak buat macam mana klinik haiwan lagi mahal dari klinik manusia!

aku nak mintak tolong pada sesiapa yang tau mana aku boleh cari klinik yang aku boleh hutang dulu atau ada Dr yang baik hati boleh tolong nanti aku bayar...aku dengan Afiq dah la tak ada transport.aku dengan Afiq dah mula kena gatal gatal balik.kami tak apa la ada medical card.

sekarang Bobby yang comel macam persian tuh pun tengah sakit.bulu banyak gugur ..perut kurus kemping.haih risau tak sudah.

atau apa apa suggestion yang boleh membantu.

bye bye my sweet Dora

Friday, February 11, 2011

Help!

salam.rasa macam lama betul tak update pasal anak anak.buat masa ni memang rasa sedih sikit.sebab dari 15ekor sekarang dah tinggal 8ekor je.itupun banyak yang sakit sakit.rasa macam bersalah pun ada.yela patutnya kita yang as human being ni yang jaga depa.

gary dah memang selalu duduk luar sejak kami pindah rumah baru.kadang kadang dalam seminggu baru dia balik.balik je mesti luka luka.tapi dia hebat.tahan je.kemain hero lagi.duduk luar dia jadi lagi gemok dari duduk rumah.tapi seminggu lepas dia balik dia terus lemah.demam.sekarang asyik bersin je.badan pun cepat betul kurus.

bobby pulak haih ada rasa sesal sebab bawak dia balik kerumah sebab masa dia datang dia sangat gemuk.tapi sekarang dia dah keding sangat.cirit birit je.lepas tuh sekarang dia dah demam lak.bulu pulak banyak dah gugur.dah tak berapa comel lagi.

dora lagi teruk.sejak beranak terus bulu gugur dan kurap.cirit birit jugak.sekarang rupa dia dah macam tikus besar.

kami memang nak bawak ke klinik tapi disebabkan kewangan dan masalah transport susah nak bawak depa pi klinik.disini aku dengan rendah diri nak mintak tolong siapa siapa yang kenal mana mana doktor haiwan yang baik hati yang boleh ke rumah bagi rawatan.atau apa saja bentuk bantuan dan idea yang boleh ringan kan beban depa ni.

aku jadi serba salah sangat..ergh

Friday, February 4, 2011

Kucing Pallas

bukan kasut Pallas..but might be jugak jenama kasut ni was taken from this cat.i was cruising around youtube kemudian terjumpa la this cat.seriously ok maybe im the only one yang tak aware adanya this type of cat..tapi memang swear tak pernah tengok this kind of cat before.Afiq as well as my BFF yang suka kucing pun tak pernah tengok.ok terus jadi jakun.

serious shit siapa pernah tengok kucing ni?ada tak kat zoo?mana nak carik kucing ni?

look at the body of this cat..the size is huge..muka dia ada ala ala musang sikit.ok top of the list memang nak pegang kucing ni dengan Scottish Fold...super cuteness la kau ni!

Monday, January 17, 2011

Pergi Lagi.....

its a worst month for us.lepas satu satu pergi tinggalkan kita orang.nak menangis pun rasa tak mampu.rasa bersalah pun ada.rumah dah mula rasa sunyi.dari 15 ekor dah tinggal 8 ekor je.Gary pun dah tak balik tapi bila dia balik dia makin gemok lak.tak tau la dia makan pe kat luar.
selamat tingggal UCANG..
selamat tinggal MING MING(kita orang sedih sangat dia dah tak ada..masa dia mati nampak seksa sangat..dah la dia rapat sangat dengan aku)
selamat tinggal baby kesayangan SHIRO dan MOO MOO..mummy and daddy love u both sangat sangat

Tuesday, January 4, 2011

Pergi Tak Kembali.Selamat Tinggal...

salam tahun baru dari mummy ,daddy dan "anak anak".
tak ada yang best pun masuk tahun baru ni.banyak kenangan sedih tahun 2010.masuk tahun 2011 pun sama jugak.baru berapa hari kan.

tahun 2010 aku dah kehilangan banyak sangat.mula mula Maxy..my mok mok
sedih betul masa dia mati.lama jugak la aku bersedih pasal dia sebab aku bela dia dari dia kecik sampai la dia besar dan gemok.dia la satu satunya anak aku yang aku bawak ke klinik.dia ni suka tahan kencing.sudahnya kena batu karang.lepas masuk klinik dia ok tak lama lepas tuh kena balik.kebetulan mak mertua aku masuk hospital dan on the day yang kita orang nak bawak dia ke klinik dia mati.aku melalak gila masa tuh.i miss my demok.
lepas tuh Eva pulak.yang ni pun sama aku bela dia dari kecik sampai la dia besar.dia ni garang.kemain susah nak pegang.kita orang balik kampung balik KL tengok tengok dia dah hilang.sedih sangat sebab kalau dia dah mati kita orang tak le kebumi kan dia.kalau dia hilang mesti dia masih lagi cari kitaorang sebab kitaorang dah pindah.anak Eva pun tinggal Bam Bam dengan Dora je dari 3 ekor.sebab ......
Modjo dah tak ada.dia kena sakit selsema dan cirit birit.masa tuh 1 rumah kena termasuk la kitaorang.macam macam ubat kita orang bagi sebab kita orang tak mampu nak bawak pi klinik tapi tak berhasil jugak.

lepas dari tuh banyak jugak yang pergi tapi semua kecik kecik.semua baby baby Bella dan Eva.baby Bella semua tak survive...baby Eva yang survive tinggal Shiro je dari 5 ekor.

masuk rumah baru banyak jugak yang mati.baby jugak.depan rumah kita orang dah macam tanah perkuburan kucing.nasib baik la sekarang duduk rumah teres jadi tak pening kepala sangat nak pikir mana nak tanam.lepas tuh
Lola pulak pergi tinggalkan kita orang.kita orang sedih sangat sebab dia ni comel bangat.dia kena cirit birit dan kurap yang sangat teruk sampai badan dia kurus gile.

kemudian baby Bella(sekarang tinggal sekor Moo Moo yang sedang sakit jugak),baby Bam Bam dan Dora pun semua tak survive.dan harini kami kebumikan sekor lagi
Minnie..tak tau apa puncanya.bangun pagi tadi dia dah keras kemudian dia muntah lepas tuh pergi.
dan nak ucapkan selamat tinggal kepada
Debab...anjing PAPA MEOW (kucing2terbiar.blogspot.com)

kadang kadang rasa bersalah sebab tak jaga diaorang semua dengan baik.sekarang ni pun diaorang kena selsema dengan kurap pun kami takle buat apa atas faktor kewangan yang sucks.selamat tinggal untuk semua.mummy dan daddy sayang kamu semua.