Thursday, September 29, 2011

Suami Dan Kucing.Perluke Sampai Buang Kucing?

i was reading papa meow punya latest blog post(kucing2terbiar) about this one email dari this lady.dia ada bela kucing then kucing tuh sakit..berdarah darah jadi agak mengotorkan rumah.well this lady dah kahwin.dia memang sayang sangat dengan kucing ni tapi suami dia tak suka bila kucing ni sakit mula la kotorkan rumah lepas tuh senyap senyap the husband pergi buang kucing tuh.kesianla si isteri ni yang sayang sangat dengan kucing ni..untuk ubatkan hati si husband pi beli kucing persian untuk si isteri.

ok how do i feel after reading this?sakit hati sangat.rasanya dekat siapa?of course kat husband dia.nak bela kucing ni kan commitment between 2 people la kalau dah kahwin.kalau belum kahwin tuh lain cerita.my husband Que memang sayangkan kucing tapi bab nak membersihkan bekas bekas memang dia agak malas.to be honest me too.siapala yang rajin nak bersihkan?tapi ibarat jaga anak kalau dah sayang dia MESTI buat.kadang kadang sampai sakit hati nak suruh dia bersihkan sangkar dengan litter box.

but dia jenis tak suka hampakan aku.dia buat jugak walaupun malas.itu jela keburukannya.yang lain semua alhamdulilah dia memang sayangkan kucing.lagi 1 hal nak bawak kucing sakit ke klinik.ini aku terpaksa paham sebab kita orang bukan jenis yang berduit nak bawak depa pi berubat ke klinik.sebab kadang diri sendiri pun tak cukup makan.seriusly.kadang orang akan mengata apala dah tau kucing sakit tapi tak nak bawak pergi klinik!kalau diri sendiri sakit macam mana?aku dah lali dah pasal ni sebab aku dengan Que kalau pi klinik kena bayar 5rm je sebab company tanggung.tapi klinik haiwan sekarang melampau mahal.dah tuh tak boleh nak tolak ansur bayar sikit sikit ke time emergency.pernah aku bawak kucing aku yang masa tuh memang dah sakit sangat pusing keliling cari klinik yang sanggup terima tapi tak ada 1 pun yang nak mik sebab aku tak ada duit masa tuh.hampa gila terpaksa la ubatkan cara sendiri dengan gamat la,ubat luka la.terpaksa.

macam sekarang ni depa kena selsema lak.aku jadi serba salah tak tau nak buat macam mana.kesian memang kesian.tapi nak bawak ke klinik aku memang tak mampu sekarang.ni nak scan baby pun tak ada bajet ..bayangkan.jadi aku terpaksala guna air suam la..air cap badakla...ikut petua yang aku search kat internet.lepas tuh ada jugak yang mengata kenapa aku ambik kucing lagi kalau dah tau sakit tak boleh nak bawak ke klinik?kenapa aku biarkan depa sakit.takkan la aku nak jawab kat sorang sorang yang aku tak mampu nak bawak depa pi klinik..and tuh semua kucing yang dah sedia ada bukan aku pi mik lagi.sebab aku sendiri bukan bodoh kalau dah yang kat rumah dah sakit dah tentu kalau aku bawak kucing lagi sah sah la depa lak berjangkit.

tapi tula manusia ni kan ada 1 perangai yang walau macam mana kita explain kat dia kan dia still akan putarkan balik apa yang kita cuba sampaikan.oleh itu aku biasanya akan ambik langkah diam lebih baik.apa yang jadi baik aku tanggung sorang je habis cerita.tapi dia punya sakit hati Allah je la yang tahu.

berbalik kepada kisah wanita ni tadi aku harap dia sabar.tuh jela nak cakap apa lagi.and to the husband jangan ingat kucing mahal maintanance tak tinggi.tuh 1 hal...dan walau mahal atau comel macam mana pun belum tentu dapat ganti kasih sayang kita kat kucing yang kita dah bela lama tuh.bayangkan kucing tuh kita belai manja hari hari tetiba senang senang je orang buang...dah sah sah memalam duk pikir mana dia tidur...mana dia makan...haiwan juga punya perasaan yang kita tak nampak.thats why aku selalu pikir...itu sebab la Allah tak jadikan haiwan tu boleh bercakap..bayangkanla kalau depa ni boleh bercakap!masyaallah sah sah la antara apa yang akan dia suarakan ialah "manusia kenapa kau kejam!"

aku tak ingat ustat mana tapi aku pernah dengar kat radio la ..ustat Izi kot..akan dibangkitkan haiwan ni di hari kiamat untuk disoal..masa tuh kau hadapla jawapan depa..aku dengan Que memang tak mampu tapi kasih sayang kat haiwan ni hanya orang yang sayang haiwan je yang tahu..aku harap nanti di hari kiamat itu nanti mereka mereka akan jawab "tak apa kami paham"

wallahualam.

7 comments:

  1. hai.. dear,

    Sakit hati jgk baca psl org mcm ni..
    lebih baik takyah bela dari awal kan.
    bila dah sakit nak buang2 camtu je...

    Btw, i ada soklan na tny..
    U preggy kan? Doc ada nasihat apa2 ke psl ada bela kucing kat rumah? Any parasit ke/ bahaya pada baby...??

    Harap u Boleh reply kat email i at yanapinggiran@yahoo.com.my ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. salam ziarah...
    tu la td dh bc kat blog papa meow...
    sedih gak la...sbb kita pun ader meow2...
    wlu mcmana susah pun akan usaha kan jugak...
    tp bab husband dia g buang tu...seolah2 dia g buang kebahagiaan isteri dia...knp dia dah berkahwin nak pikir kepala hotak dia sndiri je?kata hidup bersama...tu baru kucing kesygn isteri dia..lom lg isteri dia tu yg terberak terkencing...oooo sory la terlebih emosi...leh plak dia gantikan ngn kucing yg mcm u ckp, maintenance lg tgi tu...ntahla hati manusia ni lain2 kan...tp bg ery...klu ery bg kat org meow2 ery umpama ery bg NYAWA ery kat org tu..itu je leh ery gambarkan betapa sygnyer ery ngn meow2 ery..

    yg nak bela pikir2la jgn smpai menyakitkan haiwan2 dah tu xpasal2 sng2 dpt dosa.

    ReplyDelete
  3. saya hanya amalkan satu petua untuk jaga kesihatan kucing saya..saya hanya campurkan 1/4 sudu makan apple cider vinegar (ACV)dalam makanan kucing saya setiap kali bg makan...hanya rm6.90,tahan 3-4 bulan..

    ReplyDelete
  4. sampai hati hasben dia buat mcm tu :(

    ReplyDelete
  5. buang kucing..oh tidak....saya pun bukanla berduit sgt ..cuma sentiasa berdoa kucing2 sentiasa sihat.. setakatni x pernah lg pergi klinik haiwan . tp yg penting skrgni.. 3 bln skali bg mkn ubat cacing utk jaga badan dia. itu blh bli dan buat sendiri..

    ReplyDelete